Opening Academisch Jaar

Opening Academisch Jaar

Vrije Universiteit Amsterdam

Overig

De Opening Academisch Jaar van de Vrije Universiteit Amsterdam is op maandag 4 september 2017. De opening heeft als titel:
DUN IJS!
Hoe kan wetenschap helpen?

‘Het nieuwe kabinet moet een duidelijk klimaatbeleid gaan voeren voor de lange termijn.’
Die boodschap had de top van het Nederlandse bedrijfsleven na een driedaagse excursie in het Noordpoolgebied. De trip werd georganiseerd door documentairemaker Bernice Notenboom. Het lukte haar deze topmanagers te overtuigen door ze met eigen ogen te laten kijken naar smeltend poolijs.

Kunnen wetenschappers leren van Notenboom? Hoe kunnen zij de urgentie van de opwarming van de aarde tot iedereen laten doordringen? En zijn die lessen ook toepasbaar op andere grote maatschappelijke vraagstukken waarbij wetenschap betrokken is?

Tijdens de Opening Academisch Jaar zullen onder meer Bernice Notenboom, Vrije Schrijver Bas Heijne en collegevoorzitter Jaap Winter ingaan op die vraag. Verder krijgt de Britse schrijver en religiewetenschapper Karen Armstrong een eredoctoraat vanwege haar compassievolle bijdrage aan het gesprek over de positie van verschillende religies in de maatschappij en wordt de StudenTalentprijs uitgereikt aan een VU-student die zich in intellectueel en maatschappelijk opzicht heeft onderscheiden.

14.15 uurOntvangst in de Foyer
15.00 uurStart academische zitting in de Aula
Lezing door Bernice Notenboom
Uitreiking StudenTalentprijs
Muzikaal intermezzo
Uitreiking
eredoctoraat Karen Armstrong
Reflectie van Vrije Schrijver Bas Heijne
Afsluiting door Jaap Winter
16.30 uurReceptie in de Foyer

Tijdens de Opening Academisch Jaar 2017 staat de VU stil bij het VU-thema Science for Sustainability.

Meer informatie over de Opening Academisch Jaar en het eredoctoraat vind je op vu.nl/oaj.