Klank- en woordstructuur van het Negarotê, een inheemse taal van de Nambikwarafamilie, gesproken in noordwest Brazilië

11-12-2017

Aula

Fonologia Negarotê: análise fonológica da língua do grupo Negarotê (família Nambikwára)

A.G.M. Braga

prof.dr. W.L.M. Wetzels, prof.dr. S.V. Telles de Araujo Pereira Lima

Faculteit der Geesteswetenschappen

Kunst, cultuur en geschiedenis

Promotie

Hoewel Brazilië wordt beschouwd als een eentalig land (Portugees), worden er op dit moment nog ongeveer 160 inheemse talen gesproken, voornamelijk in het Amazone laagland. Eén van deze talen is het Negarotê, dat deel uitmaakt van de taalkundige familie der Nambikwaratalen, met nog ongeveer 140 sprekers. Ana Gabriela Modesto Braga analyseerde in haar promotieonderzoek de klankstructuur van deze nog niet eerder gedocumenteerde polysynthetische toontaal, die met uitsterven wordt bedreigd. Ze hoopt hiermee het uitsterven van deze taal te voorkomen.

Braga presenteert de klanksegmenten van deze taal en de manier waarop deze worden gecombineerd tot welgevormde woorden. Daarnaast onderzocht zij ook de werking van het woordklemtoonsysteem en het contrastieve toonsysteem, waarvan zij aantoont dat deze onafhankelijk van elkaar bestaan en los van elkaar functioneren.

Braga’s onderzoek maakt deel uit van een breder project, uitgevoerd in samenwerking tussen de leerstoel Amazonetalen van de VU en het Centrum voor Inheemse Studies van de Federale Universiteit van Pernambuco, Recife in Brazilië, dat tot doel heeft om de verschillende talen en dialecten van de Nambikwarafamilie te documenteren en te analyseren. De gegevens die voor haar studie zijn gebruikt, zijn in het jaar 2013 door haarzelf verzameld in het dorp waar de Negarotê Indianen leven.

Meer informatie over het proefschrift in DARE