Paradisolezing Piek Vossen: De Nieuwe Mens

25-03-2018

Paradiso, Weteringschans 6, 1017 SG Amsterdam

Paradisolezing Piek Vossen: De Nieuwe Mens: versmelting van mens en techniek: een volgende stap in de evolutie?

Piek Vossen

Faculteit der Geesteswetenschappen

Profileringsthema: Connected World

Lezing

Paradisolezing door Piek Vossen (hoogleraar computationele lexicologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam; Spinoza-laureaat 2013): Help, de computer begrijpt mij niet! Kunnen computers de betekenis van taal leren herkennen?

Technologische vernieuwingen grijpen, in een steeds hoger tempo, diepgaand in op ons mens-zijn. Technologie├źn die tot voor kort nog voor onmogelijk werden gehouden, zijn inmiddels bijna normaal: zelfrijdende auto's, optimalisatie van het menselijk lichaam, zelflerende algoritmes en computers die zo 'menselijk' zijn dat ze vrijwel niet meer van echte personen zijn te onderscheiden. Mens en machine versmelten steeds verder met elkaar. Hoe ziet de mens 2.0 eruit? Wat is technisch mogelijk (wat kan?) en wat zijn de ethische en morele consequenties van deze technische mogelijkheden (wat mag?)? In de Paradisolezingen 2018 gaan zeven topwetenschappers in op de vraag hoe technologie ons leven in de nabije toekomst zal vormgeven.

Meer informatie en kaarten