Lezing Annelies Huygen

13-06-2019

16.00 - 17.45 uur

VU hoofdgebouw, Kerkzaal (HG-16A00)

Lezing Annelies Huygen: energietransitie en de burger

Faculteit der Geesteswetenschappen

Overig

Lezing

De energietransitie heeft haast. Overheden maken om die reden allerlei plannen, die vervolgens uitgevoerd moeten worden. Allereerst stelt de EU bepaalde eisen, in Nederland is er een Klimaatakkoord, er komen regionale energiestrategieën, die weer geïmplementeerd worden in gemeentelijke plannen en zo komt het uiteindelijk bij de burgers. Dit kan ook tot weerstand leiden. Zo was de term 'windmolenterrorisme' kandidaat bij de verkiezing van het woord van het jaar in 2019.

Dit college gaat over de burger en de energietransitie. Wat is zijn perspectief? Moet hij vooral de kosten van de transitie dragen? Of kan hij zelf ook aan de slag, en bijvoorbeeld coöperaties oprichten? Of zouden we de transitie helemaal aan hem kunnen overlaten?
Tijdens deze bijeenkomst zal Annelies Huygen, bijzonder hoogleraar transitie van energiemarkten aan de UvA, vertellen waar we op dit moment staan en met welke vragen we op dit moment als burger stoeien. Daarna zal zij over deze vragen in gesprek gaan met de panelleden van Centrum Èthos (Vrije Universiteit Amsterdam) - o.a. Ad Verbrugge, Govert Buijs, Gabriël van den Brink en Emanuel Rutten- hoe hedendaagse veiligheid en terrorisme historisch te duiden zijn. De middag zal worden gepresenteerd door Paul van Liempt (BNR/RTL Z).

Datum: donderdag 13 juni
Tijd: 16:00-17:45 uur
Locatie: VU hoofdgebouw, Kerkzaal (HG-16A00)
Toegang: gratis

Aanmelden via centrum.ethos@vu.nl.

Lees ter voorbereiding op de bijeenkomst Huygen, A. (2019). Warmtenetten in Denemarken (pdf).