VU-promovendus Ype de Boer publiceert boek over de Japanse schrijver Haruki Murakami

Op 25 september was de officiële presentatie bij Spui25 in Amsterdam. Op 28 oktober vertelt Ype de Boer op het Brainwashfestival meer over zijn boek.

21-09-2017 | 18:47

Op maandag 18 september is het boek 'Murakami en het gespleten leven' van Ype de Boer (Historical Philosophy) verschenen. In het boek betoogt De Boer dat de surreële en fantasierijke verhalen van de wereldberoemde Japanse schrijver Haruki Murakami ons iets kunnen leren over een fundamentele gespletenheid in het menselijk bestaan. Het boek is zo geschreven dat het zowel voor Murakamiliefhebbers en literatuurwetenschappers, als voor filosofen interessant is.

Boek Murakami NieuwsHaruki Murakami betoverde de wereld met zijn indringende literatuur. Hoe komt het dat zijn verhalen zoveel mensen raken? Is dat vooral te danken aan zijn spannende stijl, of spreekt de Japanner ook op een dieper niveau aan? De Boer laat in zijn boek zien dat Murakami's verhalen ons iets kunnen leren over een fundamentele gespletenheid in het menselijk bestaan en heeft de taak op zich genomen uit het labyrintische oeuvre van de Japanner een ware levenskunstfilosofie te destilleren.

Die levensfilosofie komt goed naar voren in dit citaat uit het boek: Leven in deze zin is niet enkel een eigenschap van levende menselijke wezens, leven is tevens een kunst waarin de gespleten helften van het bestaan, waarin alledaags en subversief, weten en niet-weten, een dans met elkaar aangaan waarin de leiding doorlopend overgaat van de ene partner op de andere. Lees hier alvast een sneakpreview.

YpedeBoer2Boekpresentatie op 25 september 2017
Tijdens de boekpresentatie in het academisch cultureel podium Spui25 vertelden bekende Murakami-fans over hun favoriete boek of thema in het veelomvattende oeuvre van de Japanner. Andere gasten waren René ten Bos, Denker des Vaderlands en hoogleraar filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen en Gaston Franssen (moderator), universitair docent aan de Universiteit van Amsterdam.

Ype de Boer (1989) promoveert aan de Vrije Universiteit op het werk van de hedendaagse, Italiaanse filosoof Giorgio Agamben. Hij vertaalde werk van Agamben en van Alain Badiou, en schreef bij Spenglers De ondergang van het avondland een leeswijzer. Murakami en het gespleten leven is zijn filosofisch debuut. De Boer zal tevens over zijn boek vertellen tijdens het Brainwashfestival op 28 oktober.