In memoriam Johan F. Matter

11-10-2017 | 15:55

Met verdriet hebben wij kennis genomen van het overlijden, op 78-jarige leeftijd, van onze oud-collega dr. Johan F. Matter, op 1 oktober in zijn huis in Amsterdam. Johan studeerde Frans aan onze universiteit en is daar tot zijn pensioen als medewerker gebleven. Johan was bijzonder betrokken bij zijn studenten en vertoonde een ongekende inzet voor de letteren binnen en buiten de VU.

Binnen de VU begon hij als docent Frans, richtte daarnaast met Cor Koster, Thieme van Dijk, Tine Greidanus en het echtpaar Muniz het Talenpracticum op en de Afdeling Toegepaste Taalwetenschap, waar de taalvaardigheidsdocenten Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans en NT2 met elkaar samenwerkten (het Talenpracticum is, nu digitaal, nog altijd in gebruik bij VU-NT2, de Afdeling Nederlands als Tweede Taal). Met John Trim (Cambridge University) bracht hij in 1975 bij Cambridge University Press een van de eerste lesmethodes Nederlands voor buitenlanders uit. Vele jaren is er niet alleen in Nederland maar over de hele wereld met deze leergang, Levend Nederlands (auteurs: Peter King, Trix Zuidema e.a.), lesgegeven.

InMemoriam_JohnFMatter_TekstIn 1986 promoveerde Johan in Utrecht op een experimenteel onderzoek naar het verstaan van Franse spraak: “À la recherche des frontières perdues: étude sur la perception de la parole en français”. Hij schreef veel lesmateriaal voor Frans. Zijn meest herdrukte publicatie was "Taboularium: lijst van met beleid te gebruiken Franse woorden en uitdrukkingen met hun vertaling in en uit het Nederlands”, Amsterdam: Editions 'De Werelt'.

Johan was een van de initiatiefnemers van het hoofdvak Toegepaste Taalwetenschap, aan de VU. Hij was medeoprichter (in 1972) en bestuurslid van de ANéLA (Association Néerlandaise de Linguistique Appliquée) en enkele decennia hoofdredacteur van het tijdschrift Toegepaste Taalwetenschap in Artikelen. Hij zorgde ervoor dat in 1993 het 10e World Congress of Applied Linguistics (AILA), met meer dan 1000 deelnemers, aan de VU plaats vond en regelde (met hulp van zijn dochter Freke), zonder de software die congresbureaus tegenwoordig ter beschikking staat, vrijwel het hele congres, gewoon op een eenvoudige Macintosh.

In 1992 ging Johan met vervroegd pensioen; nog altijd dragen wij de vruchten van zijn werk en betrokkenheid. We zijn hem daarvoor dan ook zeer dankbaar.

Wij gaan hem missen, als oud-collega, als docent en als vriend. Zijn kinderen, verdere familie en vrienden wensen wij veel sterkte toe bij het verwerken van dit verlies.

Namens de Faculteit der Geesteswetenschappen,

Wilma Elsing (VU-NT2) en oud-VU-collega’s Jan H. Hulstijn (NT2 & TTW) en Cor J. Koster (TTW)