Microplastics: Invisible Invaders

Microplastics zijn overal. Leer op donderdag 14 juni hoe groot het probleem is en wat we ertegen kunnen doen

12-06-2018 | 14:45

Datum: 14 juni 2018
Tijd: 15.30-17.30u gevolgd door een borrel
Locatie: zaal HG 15A-33 (Hoofdgebouw Vrije Universiteit Amsterdam)
Georganiseerd door: het Environmental Humanities Center

Microplastics zijn overal. Kleine deeltjes plastic van niet meer dan 5 mm (zo groot als een sesamzaadje) komen vanuit allerlei bronnen in het milieu terecht: synthetische kleding, fijnstof van autobanden, make-up producten, of het slijten van grotere plastic consumptiegoederen. Microplastics komen ook het menselijk lichaam binnen. Het medisch-wetenschappelijk tijdschrift The Lancet waarschuwde vorig jaar dat microplastics een urgent probleem zijn, terwijl er nog bijna geen studies zijn gedaan naar de effecten van microplastics op de menselijke gezondheid.

Op dit interdisciplinaire event onderzoeken we deze ‘invisible invaders’ vanuit verschillende perspectieven. Heather Leslie van het Department of Environment and Health aan de Vrije Universiteit zal de milieu- en gezondheidsproblemen die microplastics veroorzaken introduceren. Ook zal ze de mogelijke rol bespreken die de Geesteswetenschappen volgens haar kan spelen bij het aanpakken van het probleem.

De Berlijnse kunstenaar Beny Wagner zal zijn korte film Outside laten zien, waarin de kijker een metabolische reis maakt van het menselijk verteringssysteem naar grotere infrastructuren van afval. Hij zal ook de implicaties bespreken van de term ‘invisible invaders’ voor de bredere problemen van vervuiling in het Antropoceen.

Na de discussie zal Marida Jacobs van Opgemärkt ons uitnodigen om mee te doen aan een plasticdieet. Bezoek de website van het Environmental Humanities Center voor meer informatie en gratis registratie.