Getuigenissen

Holocaust Memorial Day op de Vrije Universiteit Amsterdam - Maandag 22 januari 2018

18-01-2018 | 12:56

Op 27 januari 1945 werd vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau door Russische troepen bevrijd. Deze dag is in 2005 door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Holocaust Memorial Day. Bij de VU wordt sindsdien elk jaar een kort programma georganiseerd door medewerkers en studenten.

Dit jaar richten wij ons op de ooggetuigen. Na de oorlog hebben overlevenden op verschillende manieren hun verhaal gedaan. Tijdens deze bijeenkomst zal er worden ingegaan op verschillende getuigenissen.

Er zal aandacht worden besteed aan het bijzondere verhaal van de broers Nico en Rolf Kamp. Zij doken samen onder op meerdere adressen. Daarnaast zullen wij gaan luisteren naar het verhaal van Rosa de Winter-Levy en dat van haar dochter, die beiden overlevenden zijn van de Shoah. Na de oorlog legde mevrouw De Winter-Levy haar ervaringen vast in Aan de gaskamers ontsnapt! (1945). Aan de hand hiervan zal een kort tv-fragment worden getoond uit 1963.

Ten slotte heeft dr. Bettine Siertsema, docent geschiedenis aan de VU, onderzoek gedaan naar Nederlandse getuigschriften van de Holocaust, opgetekend net na de oorlog. Zij zal op deze bijeenkomst haar boek Eerste Nederlandse getuigenissen van de Holocaust 1945-1946 (Verbum, 2017) presenteren en toelichten. Op zondag 28 januari, 10.30 uur is Bettine Siertsema te gast in het tv-programma VPRO Boeken om te praten over haar nieuwe boek.

Maandag 22 januari 2018
14.00-16.00 uur
VU-Hoofdgebouw, De Boelelaan 1105, Amsterdam
Zaal 1E-24 (vrij toegankelijk)

Programma
14.00 Welkomstwoord door drs. Wim Berkelaar (VU) en opening door prof.dr. Michel ter Hark, decaan Faculteit der Geesteswetenschappen
14.10 Gesprek met Nico en Rolf Kamp over hun onderduikverleden, geleid door twee VU-studenten geschiedenis, Tirza Westland en Max Broekhuizen
15.00 Pauze
15.15 De getuigenis van Rosa de Winter-Levy met o.a. een tv-fragment uit 1963 van Achter het nieuws
15.40 Lezing door dr. Bettine Siertsema (VU) en een boekpresentatie van Eerste Nederlandse getuigenissen van de Holocaust, 1945-1946 (Verbum, 2017)
16.00 Afsluiting en naderhand gelegenheid tot napraten en/of vragen te stellen aan de organisatoren en betrokkenen.

De voertaal is Nederlands. The spoken language is Dutch.