Historici Inger Leemans en Ronald Kroeze krijgen NWO internationaliseringsbeurs van 50 duizend euro

Voor het opzetten van een netwerk over financiële erfgoed en de geschiedenis van de aandelenhandel

18-07-2018 | 12:41

Cultuurhistorica Inger Leemans en historicus Ronald Kroeze krijgen een NWO internationaliseringsbeurs voor het project Banking on Financial History. Een kernteam van historici – verder bestaande uit Joost Dankers (Universiteit Utrecht), Anne Murphy (University of Herfortshire) en Koji Yamamoto (University of Tokyo) – zal een breed consortium samenbrengen van geesteswetenschappers, economen en finance experts voor een betere conservatie en interpretatie van financieel erfgoed.

Vragen die aan de orde komen zijn bijvoorbeeld ‘Wat is de waarde van financieel erfgoed?’ ‘Hoe kunnen we kennis over de geschiedenis van financiële praktijken en emoties vergroten?’ En, ‘wat kan de sector en het publiek hiervan leren?  Aandelen- en optiehandel hebben een eeuwenoud en levendig verleden, dat echter vanwege de hoge doorloopsnelheid van de sector, de complexiteit van het financieel bedrijf en publieke aversie tegen ‘windhandel’ snel in de vergetelheid dreigt te raken.

180718 Inger Leemans NWO TekstAandelenhandel minder fysiek zichtbaar
In 2020 is het 300 jaar geleden dat de eerste internationale financiële crisis uitbrak (de South Sea Bubble of de Windhandel zoals de Nederlanders het noemden). Met die eerste internationale golf van ‘trader enthousiasm’ is de aandelen- en optiehandel een belangrijke en dynamische sector geworden, die veel emoties oproept. Eeuwenlang was deze sector publiek en fysiek zichtbaar, doordat handel plaatsvond in open beursgebouwen of in de koffiehuizen en cafés van de stad. Die wereld is grondig veranderd, zeker toen de handel snel digitaliseerde en globaliseerde vanaf de jaren 1970. Terwijl de sector is gegroeid, is een directe relatie met het publiek verminderd en dreigt het verleden vergeten te worden. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat kennis over de geschiedenis van de aandelenhandel en van financiële praktijken en emoties beter bewaard wordt en effectiever ingezet kan worden? Hoe kunnen we beter leren van het verleden?