Interactieve masterclass met Gerrit Zalm

Bijeenkomst van de opleiding Philosophy, Politics and Economics (PPE) aan het John Stuart Mill College

21-09-2018 | 13:00

Gerrit Zalm, VU-alumnus , voormalig VU-hoogleraar economisch overheidsbeleid en voorzitter van de Raad van Advies van het John Stuart Mill College, was op woensdag 19 september op de VU voor een interactieve masterclass met PPE-studenten. Zalm – tot 2017 voorzitter van de Raad van Bestuur van ABN AMRO - sprak over zijn ervaring als informateur van het recente kabinet Rutte, als minister van Financiën en als bankdirecteur. Een volle zaal van PPE-studenten mocht vragen stellen.

Als minister van Financiën begon hij aan een lastige klus, vertelde hij. Want het kabinet werd in de laatste week van augustus geïnstalleerd, maar een week later moest hij al de begrotingsstukken van het Rijk presenteren. Maar zoals Zalm zelf zei, was dat zijn drukste maar ook zijn beste week ooit, want terwijl zijn collega-ministers zich nog aan het oriënteren waren, had hij de kans om het begrotingsbeleid voor de langere termijn te bepalen. Op de vraag van een student hoe een werkdag als minister eruit zag antwoordde Zalm: “Gedurende de dag had ik veel vergaderingen en had ik geen tijd om stukken te lezen. Het lezen van alle belangrijke teksten deed ik ’s avonds. Als ik overdag even tijd over had, zette ik mijn spelcomputer aan. Als minister van Financiën heb ik veel tijd door gebracht met gamen...” |

180921 Gerrit Zalm bij PPE Tekst

Er was veel belangstelling voor zijn rol als informateur bij de vorming van het derde kabinet Rutte. Zalm schetste kort hoe zo’n formatie in zijn werk gaat en hoe aan verschillende tafels door experts wordt gediscussieerd over complexe zaken. Maar zijn belangrijkste rol was toch het zorgen voor overeenstemming tussen de vier onderhandelende partijen. En dat is een veel moeilijker klus dan het bereiken van overeenstemming tussen twee of drie partijen.  De PPE-studenten waren na afloop erg enthousiast over deze inspirerende bijeenkomst.