VU-filosofen Jelle van Baardewijk, Ad Verbrugge en Govert Buijs schrijven een lesboek voor het examen filosofie

Een boek voor 6-vwo met kritiek op neoliberalisme.

16-11-2018 | 15:01

Het goede leven en de vrije markt, het nieuwe eindexamenkatern voor 6-vwo, ruikt als een echt schoolboek. Het is de geur van luxe, glimmende pagina’s, die het boek onderscheidt van de meeste ‘gewone’ filosofieboeken.

Maar de publicatie, geschreven door drie filosofen van de Vrije Universiteit, is ook weer anders dan de meeste lesboeken. Ze geeft een overzicht van de cultuurfilosofie van Plato tot Joan Tronto, maar de auteurs ontwikkelen óók een eigen filosofische redenering. Helder geschreven is het werk wel, eenvoudig niet – of in de woorden van Jelle van Baardewijk: "Het is een serieus boek.” De 6-vwo’er zetten de auteurs tijdens het schrijven uit het hoofd, bang dat de taal te simpel zou worden. Bovendien is het niet alléén een schoolboek, het is ook bedoeld voor een breder publiek. Lees hier verder.

Bron: NRC Handelsblad