VU-hoogleraar Inger Leemans houdt TedTalk bij de 10e editie van the BigX van TedXAmsterdam

Een lezing over de geschiedenis van de aandelenmarkt.

26-11-2018 | 11:02

Op donderdag 29 november 2018 sprak hoogleraar cultuurgeschiedenis Inger Leemans op TEDxAmsterdam in de Stadsschouwburg. Volgens Leemans zijn wij de connectie met de financiële wereld verloren. We gebruiken steeds minder contant geld en weten niet meer wat er in banken omgaat, want we komen er niet meer. Wordt de financiële wereld geregeerd door een stel computers die in code met elkaar praten?

Leemans: "We zijn het contact met de financiële wereld verloren. Daarom lijken financiële crises iedereen te verrassen. Keer op keer. Ik denk dat we opnieuw een verbinding moeten zoeken en betekenis moeten geven aan deze complexe wereld, die ons leven domineert. Het verleden kan hierbij als inspiratiebron dienen."

Tijdens de TEDtalk van Leemans verspreidde Aroma Jockey Jorg de geur van geld en de geur van de Amsterdamse beursvloer uit de Gouden Eeuw. Dankzij de 3d-representaties van de oude Amsterdamse effectenbeurs door Timothy de Paepe werden alle zintuigen van het publiek geprikkeld. Leemans neemt in haar TEDtalk het publiek mee naar een tijd waarin aandelen op papier werden uit gegeven, effectenhandel nog een publiek spektakel was en echt geld nog van hand tot hand ging. Dit jaar is het tien jaar geleden dat Lehman Brothers failliet ging en de laatste economische crisis begon. Vele experts verwachten een nieuwe crisis in 2020. Volgens Leemans is het daarom van belang dat we moeten doen wat onze voorvaderen deden: monumenten creëren voor financiële crises en de financiële wereld transparanter maken door bijvoorbeeld de Zuidas toegankelijk te maken voor het publiek en bloggers en vloggers de emoties in de aandelen wereld vast te laten leggen.

Bekijk de hele TEDtalk van Inger Leemans terug: https://tedx.amsterdam/ (vanaf 01:09:14) of op YouTube, 'Come to your senses, get in touch with the world of finance again'.