VU-onderzoekers Ronald Kroeze, Antske Fokkens en Rik Peels lid van de Amsterdam Young Academy

De twee Amsterdamse universiteiten UvA en VU hebben een nieuw platform voor talentvolle jonge wetenschappers, de Amsterdam Young Academy (AYA). De eerste dertig leden zijn bekendgemaakt.

12-12-2018 | 12:27

AYA_AntskeFokkensAntske Fokkens
Na haar doctoraat in de computerlinguïstiek aan de universiteit van Saarland, kwam Antske Fokkens naar de VU. Sindsdien concentreert haar onderzoek zich op de vraag hoe computationele modellen van taal kunnen worden gebruikt in interdisciplinaire omgevingen en welke methodologische aspecten er spelen. Haar VENI-project behandelt stereotypering en conceptdrift.

AYA_RonaldKroezeRonald Kroeze
Ronald Kroeze is universitair docent Geschiedenis. Zijn onderzoeksgebieden zijn de geschiedenis van bestuur, transparantie, management, democratie en (anti) corruptie. Kroeze was gastonderzoeker aan de Humboldt University, Warwick University en de Universiteit van Avignon. Hij is lid van het bestuur van het Amsterdam Centre for Political Thought en het European Research Network 'Politics and Corruption'. Een recente publicatie is Ronald Kroeze, Guy Geltner en André Vitoria (eds.), A History of Anticorruption.

AYA_RikPeels
Rik Peels

Rik Peels is universitair docent Epistemologie. Hij onderzoekt onwetendheid, verantwoordelijkheid voor geloof, de grenzen van de wetenschap en de verantwoordelijkheden van de universiteit. Recente boeken zijn onder meer Responsible Belief (2017, OUP) en Scientism, ed. met Jeroen de Ridder en René van Woudenberg (2018, OUP).

AYA

AYA moet een nieuw onafhankelijk platform worden waar talentvolle jonge wetenschappers van de UvA en de VU elkaar ontmoeten en visies ontwikkelen op wetenschap en maatschappij.AYA is een initiatief van vijf Amsterdamse (ex-)leden van De Jonge Akademie van de KNAW: Kristine Steenbergh (VU), Rens Vliegenthart (UvA), Sjoerd Repping (AMC/UvA), Hilde Geurts (UvA) en Jeroen de Ridder (VU). Zij vonden dat Amsterdam in navolging van andere steden een eigen jonge academie verdiende. Een plek waar het vrije intellectuele debat centraal staat, met een onafhankelijke en opiniërende rol. Een platform dat tevens de samenwerking tussen UvA en VU en tussen de twee universiteiten en de stad Amsterdam wil bevorderen.

Lancering
Op 6 november is het genootschap feestelijk gelanceerd en installeerde Taco Dibbits, directeur van het Rijksmuseum, de dertig nieuwe leden. ‘Het enthousiasme van ieder van de nieuwe leden voor de wetenschap spat ervan af! Niet alleen wat betreft hun eigen onderzoek maar ook over hoe wetenschap en kennis in het algemeen ingezet kunnen worden voor de stad Amsterdam en haar inwoners. Of het nou gaat om onderzoek naar geschiedenis, technologie of filosofie, de nieuwe leden hebben stuk voor stuk ideeën over hoe hun onderzoek van waarde kan zijn voor de samenleving. Wij zijn als kwartiermakers ontzettend trots op deze mooie lichting eerste leden en zijn benieuwd naar alles wat ze samen gaan doen. U gaat nog van ze horen,’ aldus Sjoerd Repping, voorzitter van het kwartiermakersbestuur.