VU-onderzoeker en filosoof Catarina Dutilh Novaes benoemd tot URC-hoogleraar

De Vrije Universiteit Amsterdam (VU) benoemt per 1 januari 2019 Catarina Dutilh Novaes tot hoogleraar ‘Reasoning and Argumentation, and their History’ op de University Research Chair.

22-11-2018 | 9:09

Met dit programma erkent de VU uitmuntende wetenschappers als aankomend leiders in hun vakgebied. Zij worden geselecteerd vanwege hun excellentie en potentie voor de toekomst. Catarina Dutilh Novaes voldoet ruim aan de standaard kwaliteitseisen voor hoogleraren, overstijgt haar collega’s op dezelfde positie en heeft de meeste potentie om zich snel te ontwikkelen. Sinds 2013 zijn er twintig hoogleraren op de prestigieuze URC-leerstoel benoemd. De nieuwe hoogleraar is verbonden aan de Faculteit der Geesteswetenschappen.

Onderzoek naar een beter begrip van argumentatie
Argumentatie - de praktijk van geven en vragen om redenen om claims te ondersteunen - is een belangrijk onderdeel van wetenschappelijk onderzoek, juridische procedures en de politiek. Dutilh Novaes: “Maar in veel gevallen bereikt argumentatie niet zijn veronderstelde doel om consensus en verspreiding van betrouwbare informatie te bevorderen. Recente gebeurtenissen in de wereldpolitiek, zoals Brexit, de Amerikaanse verkiezingen en de vluchtelingencrisis, tonen aan dat een beter begrip van wat argumentatie wel en niet voor ons kan doen dringend nodig is.”

Lees hier meer over haar onderzoek naar argumentatie waarvoor ze een European Research Council (ERC) onderzoeksbeurs van 1,7 miljoen heeft ontvangen.

Loopbaan
Catarina Dutilh Novaes werkte van 2011 tot 2018 als Rosalind Franklin Fellow bij de Faculteit Wijsbegeerte in Groningen. Zij had een aanstelling als Adjunct Hoogleraar in Groningen en is daarnaast als extern lid verbonden aan het Munich Center for Mathematical Philosophy (LMU). De expertise van Dutilh Novaes is breed, en betreft onder andere de filosofie en geschiedenis van de logica en wiskunde. Ook is ze betrokken bij sociale vraagstukken die te maken hebben met genderproblematiek en racisme. Van 2011 tot 2016 leidde ze het NWO-VIDI project 'The Roots of Deduction', een onderzoek naar de oorsprong en de praktijken van deductief redeneren, in het bijzonder in de wiskunde. Haar onderzoek wordt ook gekenmerkt door samenwerking met cognitiewetenschappers en psychologen.