Imagineering violence

Tweedaags evenement over geweldsverbeelding van vroeger en nu in theater de Brakke Grond.

19-03-2019 | 16:04

Vrijwel dagelijks worden we overspoeld met gewelddadige beelden. Wat doen die beelden met ons en hoe werken ze in op lichaam en geest? Donderdag 21 en vrijdag 22 maart gaat een zeer diverse groep van journalisten, fotografen, filmmakers, beeldend kunstenaars en wetenschappers in Theater de Brakke Grond in Amsterdam met elkaar in gesprek om tot nieuwe antwoorden op deze vragen te komen en nieuwe ‘werkmethoden’ te ontwikkelen voor de omgang met geweldsverbeelding.

Geweldsbeeldexplosie is van alle tijden
Vaak wordt aangenomen dat de geweldsbeeld-explosie iets van de laatste decennia is, maar historisch onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) laat zien dat het ‘spektakel van de geweldsverbeelding’ al in de vroegmoderne tijd werd opgestart en dat Nederland hier een centrale rol in speelde. Wat kunnen we leren van die lange traditie? Welke ‘overlevingsstrategieën’ hebben we door de eeuwen heen opgebouwd?

VU-hoogleraar Inger Leemans: “Die circulatie kwam op gang door de succesvolle uitbreiding van de boekenmarkt en de populariteit van geïllustreerde boeken, vol met gewelddadige prenten. Door de verbreiding van het commerciële theater waar spektakeltoneel gruwelijke scenes bracht. En door de anatomische lessen, die openlijk toegankelijk waren voor het publiek. Het is vooral die ongecontroleerde, door de markt gestimuleerde stapeling van beelden die ervoor zorgt dat geweld ‘spectaculair’ wordt en daardoor nog directer inwerkt op het lichaam.”

Geweldsbeelden 21e eeuw
Tegenwoordig heeft het publiek zelf middelen om beelden te publiceren en te delen. Tijdens het evenement in de Brakke Grond vertelt, onder andere, Sjarrel Charon over zijn werkervaring bij Facebook en Instagram in Berlijn, waar hij geweldsbeelden moest beoordelen en verwijderen. In mei verschijnt zijn boek De achterkant van Facebook. Acht maanden in de hel. In de Brakke Grond kan het publiek o.a. naar de luisterpaal Facebook luisteren, een productie van Maartje Duin (VPRO), en deelnemen aan het rondetafelgesprek over de ‘overlevingsstrategieën’ die je moet ontwikkelen als je dagelijks met geweldsbeelden en gewelddadige uitingen wordt geconfronteerd.

Imagineering Violence vindt plaats op donderdag 21 maart vanaf 14.00uur en 20.00uur. Op vrijdag 22 maart kunt u deelnemen aan de speciale conferentie vanaf 09:00 uur.

Locatie: Theater de Brakke Grond in Amsterdam. Op de website van de Brakke Grond vindt u het volledige programma.

Imagineering Violence is een samenwerkingsproject van  iTEMP Research (VU), de Brakke Grond, Vrije Universiteit Brussel, Universiteit Leiden, Universiteit Gent, Université Libre de Bruxelles en het Huizinga-instituut, met de steun van de NWO en FWO.