VU-hoogleraar Petra van Dam in de media in de aanloop naar de Provinciale Staten en Waterschapsverkiezingen

Om te weten op wie je stemt, is het belangrijk de geschiedenis van de Waterschappen te kennen.

20-03-2019 | 13:31

Op woensdag 20 maart mogen we twee keer stemmen, behalve voor de Provinciale Staten ook voor de Waterschapsverkiezingen. Maar wat doen de waterschappen en welke invloed heeft jouw stem? De Waterschapsverkiezingen zijn in de media onderbelicht, terwijl het Waterschap toch het eerste democratische gekozen bestuur van Nederland heeft, en we het werk van het Waterschap ook nú nog overal in de stad kunnen zien. Om te weten waar je op stemt, legt VU-hoogleraar Waterstaatgeschiedenis Petra van Dam hieronder in de media uit over de geschiedenis van de Waterschappen.

Dinsdag 12 maart
De Waterschapshow in Pakhuis Willem de Zwijger, Amsterdam
•    Waarom moeten we met zijn allen naar de Waterschapsverkiezingen gaan op 20 maart? Petra van Dam geeft een mini-college over de geschiedenis van de waterschappen: wat is een dijkgraaf? en de historische verstrengeling van het hoogheemraadschap Amstel, Gooi &Vecht met de stad Amsterdam.

Zondag 17 maart
Vroege Vogels, VARA radio-uitzending NPO 1:
•    Interview met Petra van Dam over de geschiedenis van de waterschappen en het belangrijkse items van de verkiezingen: het omgaan mde de veendaling en de geborgde zetels, 15 min., online op de site van NPO Radio 1

Onvoltooid Verleden Tijd
, VPRO NPO 1:
•    Petra van Dam en programmamakers Marten Minkema  gaan in gesprek over de geschiedenis van de waterschappen, en  de mythe dat de waterschappen de oorsprong vormen van de democratie en het poldermodel in Nederland, ca. 15 min:.

De watermeesters VPRO radio-documentaire over de waterschappen NPO Radio 1, 45 min. Waarin paradoxale aspecten van de waterschappen aan bod komen, zoals de middeleeuwse teerschouw en het hypermoderne plastic maken uit poep.  Vanaf maandag 18-3 online te beluisteren