Burgerschap in de Digitale Wereld

De adembenemende snelheid van digitalisering in onze ‘vernetwerkte tijd’ confronteert ons met compleet nieuwe vragen. Woensdag 27 mei online debat.

20-05-2020 | 14:19

Hoe ons te gedragen op internet, en tegelijkertijd onze menswaardigheid behouden? Moeten we nieuwe instituties en reguleringen ontwerpen om onze data te beheren? Hoe kunnen we een gemeenschappelijk burgerschap behouden, terwijl social media het leven in bubbels bevorderen? Waar kunnen we het beste controlemechanismen voor de digitale wereld inzetten – zijn dat bedrijven, de overheid, of het maatschappelijk middenveld?

Oxford wetenschapper Dominic Burbidge en zijn collega’s schreven hierover een rapport, gesponsord door de Templeton World Charity Foundation. Dit rapport, getiteld ‘Citizenship in a Networked Age’ zal gepresenteerd en bediscussieerd worden tijdens dit online symposium. De thema’s die besproken worden zijn van belang van mensen die in de business sector werken, in het onderwijs, in de media, en meer in het algemeen een ieder die betrokken is op onze democratische rechtsorde.

Het debat wordt geopend door VU-filosoof Govert Buijs, en staat onder leiding van David van Overbeek. Sprekers zijn onder andere VU-filosoof Ad Verbrugge, WRR-onderzoeker Haroon Sheikh, samen met Anouk Vos (Revnext) en Robert de Snoo (Human & Tech Institute) vanuit het bedrijfsleven. Ellen Helsper (London School of Economics) en Remco Pijpers (Kennisnet) zullen vanuit hun expertise in gaan op wat dit betekent voor digitale educatie.

Woensdag 27 mei van 16:00 tot 17:15 uur.
Registeren kan hier.