Max Havelaar Lockdown project: dank aan de schrijvers.

Afgelopen zomer schreven ruim 170 mensen mee aan de handgeschreven lockdown-editie van de Max havelaar.

25-11-2020 | 9:09

In het jubileumjaar van de schrijver Multatuli startte de Vrije Universiteit Amsterdam een landelijk project voor een nieuwe, experimentele uitgave van zijn roman Max Havelaar: een handgeschreven lockdown-editie waaraan iedereen kon meedoen.

Het doel van dit project was om uitdrukking te geven aan het feit dat de idee├źn van Multatuli over humaniteit, gelijkwaardigheid en eigenzinnigheid breed gedragen worden in een tijd waarin dit nog altijd hard nodig is. Job Cohen (oud-burgemeester Amsterdam) en journalist Elsbeth Etty horen bij de bekende Nederlanders die meededen en die de eerste delen thuis overschreven. Het schrijfproject is een initiatief van VU-hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde Jacqueline Bel in samenwerking met de Universiteitsbibliotheek van de VU en startte maandag 15 juni.

Afgelopen zomer schreven ruim 170 mensen mee aan de lockdown-editie van de Max Havelaar. Ze zaten buiten op het terras op een van de warme zomerdagen van 2020 of juist in de huiskamer met een kop thee en mooie muziek. Vaak omringd door boeken of kunst en sommigen reisden af naar een speciale plaats die aan Multatuli of de Max Havelaar herinnert. In het voorjaar van 2021 hopen we de speciale editie van de Max Havelaar te presenteren, maar nu geven we alvast een inkijkje in het ontstaansproces dankzij de schrijvers die via foto en film aan ons lieten weten hoe zij er bij zaten. Alle schrijvers: heel veel dank!

Bekijk de videoreportage van het Mutatuli Lockdown project.

Max Havelaar video

Hier is het overzicht te bekijken van alle video's die de schrijvers van dit project hebben toegezonden.

multatuliproject_youtube